Ognisko ptasiej grypy w regionie |
sobota, 11 stycznia 2020 r., godz. 12:06 | Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie potwierdził obecność wirusa grypy H5N8 na fermie indyków w powiecie myśliborskim. Ptasia grypa to niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu. Dotychczas nie stwierdzono na świecie przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka. Ptasia grypa to niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa, która może powodować śmiertelność nawet do 100%. Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A. Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z: kałem, wydzieliną z oczu, wydzieliną z dróg oddechowych, wydychanym powietrzem. Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków, zarówno domowych (drób) jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany: - kury i indyki: duża wrażliwość na zakażenie, występowanie klinicznej postaci choroby, - kaczki i gęsi: wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa AI, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby; drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu, - perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy: wrażliwość podobna jak u kur i indyków, - strusie: u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki 20-30%; emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki, - ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające: wirusy AI izolowane na całym świecie od dzikich i egzotycznych ptaków nie były dotąd stwierdzane u ptaków trzymanych w klatkach. Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie). Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby. Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka i w chwili obecnej nie ma podstaw do wprowadzania ponadstandardowych środków prewencyjnych w odniesieniu do ludzi. Badania genetyczne wirusa H5N8 wykrytego w Polsce wskazują na typowy profil, charakterystyczny dla wirusów ptasich i brak głównych cech przystosowawczych do organizmu człowieka. Biorąc jednak pod uwagę ewolucyjne pochodzenie wirusów H5N8 od H5N1 oraz generalnie dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i dzikimi ptakami. Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów. Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej. Zobacz zasady ochrony drobiu przed chorobą HPAI - wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (kliknij i powiększ): |
|